O ręcznikach kuchennych bez ogródek.

Kolorowe ręczniki

Kuchnia bez ręczników kuchennych jest niczym sypialnia bez pościeli. Faktycznie, tekstylia pełnią tu ogromne znaczenie, gdyż mają przeznaczenie głównie do tzw brudnej roboty. Ich rola jest nie do przecenienia, mają wiele zastosowań, a odpowiednio wybrane mogą sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagającej gospodyni. Jakie powinny być ręczniki kuchenne, by długo i skutecznie służyły w kuchni? Jak je wybierać i – wreszcie – jak o nie dbać, by nie wylądowały w koszu po pierwszym praniu? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Ręcznik kuchenny – twój przyjaciel w kuchni

Ręcznik kuchenny to chyba jedyna rzecz w kuchni, po którą codziennie sięgasz przynajmniej kilka razy. Zazwyczaj trzymany w pobliżu strefy roboczej, kuchenki lub zlewu, co gwarantuje szybki i łatwy dostęp w chwili, kiedy najbardziej tego potrzebujesz. Używany w różnych celach, ale najczęściej do przecierania umytych naczyń i sztućców, przetarcia blatu lub wytarcia rąk czy chwycenia gorących garnków i naczyń żaroodpornych. Wachlarz zastosowań oczywiście jest zależny od kreatywności samej gospodyni.

Ręczniki kuchenne powinno się trzymać w zasięgu wzroku i ręki, by w każdej chwili móc po nie sięgnąć. Zazwyczaj takim miejscem jest jedna z szuflad kuchennych nieopodal powierzchni roboczej, kuchenki lub zlewu, dzięki czemu przygotowanie posiłków jest o wiele sprawniejsze, a utrzymywanie czystości bardziej efektywne.

Obecnie tradycyjne ręczniki kuchenne dość często zastępowane są przez ręczniki papierowe, chociaż wbrew pozorom mają one bardzo ograniczone zastosowanie. Z pewnością świetnie absorbują wilgoć, jednak niestety, nie chronią przed wysoką temperaturą. Ich używanie jest nieekonomiczne i nieekologiczne, gdyż generuje dużą ilość odpadów. Z pewnością nie można odmówić im wygody użytkowania ze względu na ich jednorazowe użycie, mimo że nie jest to rozwiązanie proekologiczne. Ręczniki materiałowe zaś są wielokrotnego użytku, mogą być prane w wysokich temperaturach i służą zazwyczaj wiele lat, a do tego ich przechowywanie jest o wiele łatwiejsze.

Dobry ręcznik kuchenny – cechy materiału.

Ręcznik kuchenny jest faktycznie produktem wielozadaniowym, dlatego wobec jego jakości stawia się dość wysokie wymagania.

Kupując ręcznik kuchenny, przede wszystkim zwróć uwagę na materiał, z którego został wykonany. Najbardziej wskazana jest oczywiście bawełna ze względu na jej właściwości absorbujące i całkiem dobrą trwałość. Jest odporna na wysokie temperatury, co ma ogromne znaczenie dla naszego bezpieczeństwa w kuchni, a także dla utrzymania jej w należytej czystości. Zdecydowanie powinniśmy zrezygnować z ręczników wykonanych z materiałów sztucznych, takich jak poliester, który nie tylko nie wchłania wilgoci, ale też jest bardzo łatwopalny.

Względy wizualne vs praktyczność

Kuchnia, jak każde pomieszczenie w domu jest urządzona w określonym stylu i dlatego wszystkie dodatki dobiera się zgodnie z jego założeniami. Jeżeli mamy kuchnię skandynawską, stawiamy na jasne kolory, na dodatki w jasnych ciepłych tonacjach. Również ręczniki kuchenne mogą stać się wizytówką takiej kuchni. W kuchniach nowoczesnych dominuje minimalizm zarówno kolorów, jak i wzorów, jednolite kolory, najczęściej białe lub czarne.

Idąc z duchem mody lub dopasowując dodatki do panujących kanonów, możemy łatwo zapomnieć o praktycznych aspektach. Pamiętajmy, że ręczniki kuchenne są bardzo narażone na brudzenie się, można by powiedzieć że są na pierwszej linii frontu za sprawą swojego uniwersalnego zastosowania. Z tego względu, zaleca się wybierać kolory, które po wielu praniach nie wyblakną, wzory które mogą zatuszować ewentualne uporczywe plamy, które pomimo prania nie schodzą. Stawiajmy na naturalny skład tkanin ręcznikowych, które pomimo wyższej ceny, są zdecydowanie bardziej użyteczne.

Wybór odpowiednich jakościowych tkanin ma nieocenione znaczenie, zapewnia komfort noszenia i użytkowania, daje gwarancję długiej żywotności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close